Tartă cu portocale

Fiindcă aveam chef de ceva dulce şi cu portocale, m-am gândit să mă apuc de o tartă şi astfel să-mi fac pofta dintr-o lovitură. Aluatul l-am pregătit de cu seară (eram în dispoziţie de terapie prin gătit) şi l-am pus la rece. Tot ce rămânea era să găsesc o reţetă pentru cremă care să nu necesite 1217 de gălbenuşuri. Nu de alta dar când pregătesc ceva nu vreau să irosesc din materia primă.😛 Pe lângă asta vroiam ceva care să arate bine, nu doar o cremă deasupra aluatului şi atât.  După vreo două ore de căutări am găsit ce căutam.

Aluat

  • 150g unt
  • 100 g zahăr
  • 1 ou (prima bucurie, am folosit un ou întreg!)
  • 250g făină
Se amestecă untul cu zahărul, se adaugă apoi oul şi făină şi se amestecă pînă se omogenizează tot. La început va fi foarte sfărâmicios dar e în regulă, aşa şi trebuie. Să nu vă fie frică să-l frământaţi un pic cu mâna înainte de a-l da la rece. Învelit în folie alimentară sau într-un castronaş acoperit. Aluatul se pre-coace cam 10 minute înainte de a fi combinat cu crema. Se înţeapă cu furculiţa şi se pune o foaie de hârtie de copt cu o greutate deasupra (de exemplu fasole uscată sau orez).
.
Sirop

  • 180 g zahăr
  • 6 portocale (din care vom folosi 200-250 ml suc de portocale)
Trei dintre portocalele cumpărate au fost stoarse fără milă de suc care a mers la formarea siropului. Restul au fost tăiate felii subţiri pentru a fi fierte (Atenţie-nu se decojesc înainte!). Siropul format din zahăr şi sucul de portocale se lasă să fiarbă. Apoi se adaugă feliile de portocale şi se lasă cam 10 minute pe foc mediu. După ce se scot din sirop se lasă să se scurgă şi să se răcească. Apoi se taie în două, se pun într-o tavă acoperită cu hîrtie de copt şi se dau la cuptor tot pe foc mediu, cam 10 minute, pentru a se carameliza.
.
Crema
  • 50 g zahăr
  • restul untului  (cam 50g)
  • 1 ou (haha, a doua victorie!)
  • 2 linguri de sirop
  • 1 linguriţă de făină
  • nucă de cocos (după gust)
La fel ca la aluat, prima dată se bate untul împreună cu zahărul iar apoi se adaugă restul ingredientelor. Pe aluatul pre-copt se toarnă crema şi se dă la cuptor la foc mare până când se coace (20-25 de minute). Apoi se aranjează deasupra feliile de portocale caramelizate şi se stropesc cu siropul care a mai rămas.
.
Notă: nu e sezonul de portocale acum, din păcate. Toate portocalele pe care le-am cumpărat aveau coaja foarte groasă iar jumătate dintre ele erau uscate pe dinăuntru. Însă caramelizarea le-a făcut să fie delicioase chiar şi aşa.😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: