Tiramisu

Parte din challenge-ul lunii februarie (şi anume încercat reţete din bucătăria italienească) am făcut săptămână trecută tiramisu. What can I say, I’m a sucker for sweet stuff. Povestea prăjiturii e destul de amuzantă, fiind folosită de damele de companie şi clienţii acestora ca revigorant, datorită conţinutului de cafea. Un fel de Red Bull al epocii. Pentru a fi cât mai fidelă reţetei originale am folosit pişcoturi pe post de blat, nu pandişpan (sorry Jamie Oliver). Un lucru de remarcat e că toate rețetele exagerează în ceea ce privește cantitatea ingredientelor. 500 de grame de pișcoturi și de mascarpone e enorm, pentru un tort “sănătos” e nevoie doar de 350-400g.

Așadar, ingredientele pe care le-am folosit sunt următoarele:

  • un pachet de pișcoturi de 400 de grame
  • 2 cutii de mascarpone.  Am combinat două mărci, una italienească care a costat 10-11 lei cutia și o alta românească, făcută la Brașov. Prima era cremoasă, dulce (cu gust de urdă) și mai fermă. Cea românească era ceva mai lichidă și sărată.
  • 3 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
  • 120 de grame de zahăr
  • 600 de ml de cafea făcută la ibric (1 linguriță de cafea la 100 de ml de apă).  N-am folosit nici măcar un sfert din cafea așa că 200 ml sunt mai mult decât suficienți.
  • cacao pentru pudrat

De reținut e faptul că Tiramisu e un desert asamblat mai mult decât gătit. Aveți nevoie de un mixer pentru a bate gălbenușurile cu jumătate din zahăr (compoziția 1).

Separat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare. În această compoziție se adaugă brânza mascarpone și restul de zahăr și se mixează până când devine pufoasă (compoziția 2).  Compoziția 2 se amestecă cu prima cu ajutorul unei spatule și gata crema.

Pișcoturile se așează pe o tavă și se însiropează cu cafeaua. Apoi se acoperă cu crema de brânză și se pudrează cu cacao. Se repetă procedura până se termină crema și pișcoturile-la mine a fost un tort cu 3 straturi. Se dă la frigider (peste noapte) și se mănâncă cu plăcere a 2-a zi. 😀

Advertisements

2 Responses to “Tiramisu”

  1. Mascarpone super bun mai e de găsit la Lildl (fosturile Plus din Cluj) la 5 lei ș-un pic. 🙂

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: