Salam de biscuiti

Yupi, e Craciunul! Acasa, ai mei au facut traditionalele prajituri in care toti stim ce intra dar nimeni nu stie cum se numesc (prajitura aia cu ness sau prajitura cealalta cu nuca). Asa ca eu am facut ceva super simplu si traditional, care are cu siguranta acelasi nume peste tot: salam de biscuiti, cu reteta direct de la bunica, sa se stie!

Ignorand indicatiile de la mama (pune si nuca, si nuca de cocos si lapte praf si stafide), reteta de baza e urmatoarea:

Very important si primul lucru care trebuie facut! Separat de tot ce scrie mai jos, se amesteca o punga de stafide (150-200g) cu putin rom (sau esenta de rom in lipsa de altceva).

400 g de biscuti (petit beurre merg ok, desi rad cand ma gandesc cat unt au vazut biscuitii astia in viata lor). Bunica zice 500 g dar e prea mult, am pus 300 g dar iese prea lichid amestecul, asa ca 400 g pare a fi ideal. Task 1 ar fi sa-i rupeti in bucatele. Am incercat cu sucitorul sa ma scutesc de o treaba dar ies praf. Asta e, good food requires time and sacrifices.😛

Din 250 g zahar si 2 pahare de apa se fierbe un sirop. Ojo! Trebuie fiert intr-un vas suficient de mare pentru a acomoda si (aproape) jumatea de kil de biscuti. Dupa ce siropul fierbe se adauga si o margarina si se amesteca pana se topeste.

Se adauga 4 linguri (cu varf) de cacao in felul urmator: in cacao se pune sirop pana se omogenizeaza, apoi se toarna in sirop si se amesteca. Baza fiind gata, vine partea in care puteti adauga tot ce va trece prin cap: stafide, nuca prajita, lapte praf, whatever works for you. Iar la final se arunca inauntru si biscutii si se amesteca pana devine o delicioasa masa neagra.😀

Ideal si old school ar fi sa aveti celofan dar merge si cu folie alimentara (ies cam 4-5 bucati). Se ia cu o lingura, paleta, whatever, din amestec si se pune pe o coala de celofan/folie alimentara. Se ruleaza, se strange bine la capete (observati sfoara din poza, va rog) si se lasa la rece (depinzand de unde sunt asta inseamna fie pe balcon, fie in bucatarie) peste noapte.

That’s it! Ar trebui acum sa aveti salam de biscuiti care sa va ajunga pentru vreo saptamana.😀

P.S.: As vrea sa pregatesc rata de Craciun, intr-unul din anii astia. Mind you, nu una din cele care inoata pe Somes ci un specimen nameless si headless de la Cora. Just a thought.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: