Let’s do it Romania

Ne intrerupem programul obisnuit pentru acest anunt special. Saptamana trecuta a fost voluntariat la Cluj si in tara si tot ce s-a intamplat m-a facut sa ma simt mandra. Ne-am adunat sambata trecuta, cu mic si mare, in fata Iulius Mall din Cluj pentru a participa la cea mai mare actiune de curatenie pe care a vazut-o tara asta: Let’s Do It Romania!

Trebuie sa recunosc ca, pe masura ce se apropia ziua stabilita, deveneam tot mai stresata. Informatiile necesare intarziau foarte mult, site-ul oficial se contrazicea singur (aduceti voi material de curatenie vs. va dam noi), apoi lovitura de gratie a fost data de repartizarea mormanului de curatat. Din Cluj-Napoca si fara mijloc de transport, am fost trimisi undeva la marginea unui sat de langa Iara (la peste 25km distanta de oras). Jesus, nu ma mir ca toti din echipa au renuntat, ramanand doar eu si The Boyfriend.

Dar a venit si 25 septembrie si iata cum au mers lucrurile:

 • Am intrat in contact cu echipa Let’s Do it Romania si mi s-a explicat ca, datorita numarului mare de voluntari, nu puteau asigura materiale de curatenie pentru toti si ar fi mai bine daca am putea sa ne aducem noi saci si manusi. Which we did, dar mormanul alocat tot ne-a depasit asteptarile.

 • Tot nu stiam cu ce anume sa ajungem la Iara si, de acolo, la groapa de gunoi a satului Masca. Asa ca am venit sambata dimineata pana la Iulius Mall sa vedem ce se intampla. The place was packed! Am stat frumos la coada sa ne inscriem, (se pare ca am ajuns si la timp deoarece am primit manusi, saci si un tricou al campaniei-sponsorizat de Nokia) iar apoi am asteptat frumos in zona echipelor incomplete.

 • Nu foarte mult deoarece unul dintre voluntarii coordonatori ne-a gasit rapid mijloc de transport (un alt voluntar venise cu masina personala-un Jeep!). Restul echipei s-a format in urmatoarele 5 minute: o pereche de gemeni, frate si sora super simpatici si (ea) extrem de vorbareata.

 • Un mic pitstop pentru de-ale gurii si benzina si away we go!

 • A fost extrem de amuzant sa trecem prin Faget (unii dintre noi purtand deja tricourile campaniei) si sa vedem alti voluntari finalizand lucrul, recunoscandu-ne si salutandu-ne. Awww, team spirit!

 • De mentionat ca am plecat din Cluj putin dupa ora 10 si am ajuns la destinatie undeva pe la 13.30, ajungand sa numim Iara, mai in gluma, mai in serios: El Dorado. Toata lumea a auzit de ea dar nimeni nu stie unde e. Datorita hartilor din satelit (marcate cu anul 2003) ne-a fost extrem de dificil sa ne orientam. GSP-ul de pe telefonul meu si-a facut datoria o mare parte din drum dar, chiar la stanga dupa Cuca Macaii, si-a dat obsetescul sfarsit. Google Maps nu a patruns pana aici si atunci am apelat la varianta localizata in limba romana; satenii. Care ne dadeau indicatii de genul: “apoi mereti tot inainte si cand ajungeti la asfalt faceti la stanga”.

 • Probabil cel mai amuzant moment din intreaga experienta a fost cand, pierduti in mijlocul unui camp, cu nimeni si nimic in jur si satui inca inainte de a incepe, ajungem sa dam nas in bot cu un tigan si caruta lui+cabalina aferenta. Coboram din luxosul jeep, cu GPS-ul intr-o mana si harta din satelit in cealalta si il rugam sa ne ajute sa ne orientam. Omul, foarte confuz, ne intreaba totusi, cum se numeste locul unde vrem sa ajungem. La care raspunul vine foarte prompt: nu e un loc, cautam o groapa de gunoi. Nu, expresia de pe fata omului nu se putea cumpara cu Mastercard.

 • Por fin, undeva dupa miezul zilei ajungem la mormanul care ne-a fost desemnat. O groapa de gunoi ad-hoc, pe o panta extrem de inclinata, fix de la marginea drumului. Am gasit de toate, de la ce era cel mai mare si evident: o saltea veche, pe jumatate arsa, la o damigeana de vin cu furtun cu tot, o bicicleta si o chiuveta de bucatarie. 3 saci de 120 de litri au fost umpluti exclusiv cu cutii de Golden Brau. Altul se putea umple lejer cu toate produsele medicale pe care le-am gasit: seringi, blistere de medicamente sau cutii intregi. Din categoria WTF is this doing here: the Boyfriend a gasit cardul de Banca Transilvania a cuiva (expirat in februarie anul asta) iar eu amenda de parcare a cuiva de pe strada Clinicilor (I know where you live!) plus facturi de Metro/Selgros. La categoria OMG, I think I’m gonna puke: toate scutecele murdare aruncate acolo plus (cado) un soarece mort.

 • 2 ore si 35 de saci de gunoi mai tarziu munca noastra acolo era gata. Mai ramasese gunoi insa, din pacate, fara un utilaj special era mult prea riscant. Am stat putin sa meditam asupra muncii noastre (soferul spunand ca asa ne-am spalat cateva pacate), efectului ei si cum, peste catva timp am trebui sa venim inapoi sa vedem in ce stare e locul. Apoi am trimis mesajul cu datele solicitate si am pornit spre oras, murdari, infometati, rupti de oboseala dar mandrii de noi.

 • Random fact: am dat, pe drumul spre Cluj, de participantii la un concurs de orientare. I-am fi putut folosi sa ne gasim mormanul mai usor. Just saying.

 • Apoi am intrat seara pe net sa vedem rezultatele campaniei (inca nu se stie numarul exact de voluntari dar se estimeaza intre 100,000 si 150,000), Clujul fiind pe o pozitie fruntasa. M-a impresionat extrem de mult faptul ca in Estonia si Portugalia chiar si presedintele a iesit sa faca curat si s-a dat o lege speciala care a usureze munca voluntarilor.

Pana anul viitor, let’s try to preserve it. La anul, let’s do it again!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: