Hanul Dacilor

Adresa: Str. Constantin Brancusi 86A or Iulius Mall
Pe harta: Hanul Dacilor
Telefon: 0751 080.224/ 0264 555.353
Website: www.hanul-dacilor.ro
.

Exista cateva locuri in Cluj care sunt cunoscute prin faptul ca iti ofera o masa atat de bogata incat tu, muritorul de rand si nu o fiinta dotata cu 4 stomacuri, vei fi incapabil sa mananci tot chiar dupa 2-3 petrecute acolo, rugandu-te ca sistemul tau digestiv sa-si faca treaba. Aceste locuri sunt Casa Vikingilor, Casa Piratilor  si, odata ca niciodata, Hanul Dacilor.

The Boyfriend si eu ne-am oprit la restaurantul din Iulius Mall pentru pranz in timpul acestei veri. Iata ce am gasit:

  • Locul este foarte spatios. Exista un “parter” care permite intrarea direct din mall, la fel ca in oricare alt magazin. In mijlocul salii este o scara de metal, care coboara in spirala pana la subsol. Care, in complete contradictie cu numele, este o sala foarte luminoasa, de 2 pana la 3 ori mai mare decat parterul avand o terasa uriasa cu vedere spre lac. Care urmeaza imediat dupa strada, parcare si copacii de pe mal. Din pacate, nu am putut sa ne bucuram de vederea noastra blocata deoarece incepuse ploaia si am fost nevoiti sa ne retragem inauntru.
  • Ce veti gasi aici sunt mancare, costume si decoratii romanesti traditionale. Ospatarii si ospataritele sunt imbracati in costume traditionale, chiar daca nu 100% originale atunci cel putin similar cu ceea ce oamenii inca poarta in sate. Vasele folosite pentru servirea mancarii sunt facute din lemn si exista borcane cu muraturi, palarii de paie, ierburi uscate si blanuri de animale pe peretii/rafturile din jur. In ceea ce priveste atmosfera, fac o treaba foarte buna si sunt curioasa sa vad cum arata celalalt restaurant Hanul Dacilor, deschis pe strada Brancusi.
  • Meniul este destul de mare si am petrecut vreo 15-20 de minute alegand ce vreau sa mananc. Este de asemenea bilingv (roman-englez). Acest lucru are dezavantajul ca traducerea nu este intotdeauna corecta. De exemplu, unul din felurile de mancare (si ce am comandat pana la urma) se numeste “pui cherchelit”. Este tradus ca “tipsy chicken” (deoarece folosesc vin pentru a face sosul) dar in meniu apare ca “drunken chicken”. Sau papanasi, care sunt tradusi ca “Romanian doughnuts”. (Nu ca Google se descurca mai bine, pentru ei papanasii fiind cheese balls.) But that’s just being picky, meniul este foarte bine facut si (cel putin fisierul .pdf care se poate descarca de pe site-ul lor) are o gramada de poze care iti vor lasa gura apa.

Wow, din tot ce am scris pana acum suna ca un loc destul de grzova, nu? Ei bine, nu chiar. Iata ce nu mi-a placut la ei:

  • Am comandat o salata verde alaturi de mancare. Pentru mine asta inseamna de obicei salata cu un dressing ( de obicei otet si zahar). Ce am primit a fost un bol cu frunze de salata verde si o jumatate de lamaie deasupra. Atat. Fara dressing, fara nimic. A trebui sa storc sucul de la lamiae sis a-l combin cu zaharul pe care The Boyfriend nu l-a folosit la cafea pentru a obtine un rezultat comestibil. Acest lucru probabil a derutat-o foarte tare pe una dintre ospatarite deoarece, fix cand am terminat de preparat salata si asteptam restul mancarii, a venit la masa noastra sa ma intrebe daca terminasem.
  • The Boyfriend si-a comandat traditionalul cas pane si ce a primt a fost ceva facut de Hochland si reincalzit de Hanul Dacilor pentru cam 19 lei (4,5€) care a inclus si o garnitura de cartofi prajiti rancezi. Aproape la fel de rancezi ca aceia pe care i-am primit cu puiul cherchelit.
  • La capitolul de alte diverse nemultumiri, fresh-ul de portocale pe care l-am comandat era atat de gros incat a fost imposibil sa-l beau cu paiul pe care mi l-au adus. In plus, desi era vara, ploua si era destul de racoare dar aerul conditionat era pornit si mergea la maxim.

So what does that make Hanul Dacilor? Am avut chef de mancare romneasca ieri si m-am uitat prin meniul lor, evaluand preturile. Atunci mi-am dat seama.Hanul Dacilor este o capcana pentru turisti! Unul dintre primele lucrui din meniu este un platou cu un intreg pui prajit si ceva mnor ca orez sau cartofi prajiti drept garnitura. Nu o sa spun cat de ieftin ar fi sa faci acelasi lucru acasa pentru ca asta contravine scopului unui restaurant. Voi preciza insa ca il aveau trecut pe meniu la 105 lei (25€) in vreme ce vecinul Auchen vinde acelasi lucru cu  ~ 12 lei (3€). Si as putea face acelasi lucru cu intreg meniul dar cred ca se intelege unde bat. Mergeti acolo perfect constienti ca veti plati de 3-7 pretul normal pentru aproape orice preparat de pe meniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: